Blogger Backgrounds

KEK

KEK BLENDED PELANGI




Asal dari resepi kek blender, tapi diwarna warnikan untuk lebih elegen lagi.. ha ha... suka-suka jer kan merubah resepi orang... yer la, kalau tak pandai merekacipta resepi, paling kurangpun merubah rupa resepi.. ahakkkkksss!!!

BAHANNYA:-
  • 2 1/2 cwn tepung  naik sendiri (diayak)
  • 1 3/4 cwn gula halus
  • 250 gm mentega cair
  • 1 1/4 cwn susu segar dari peti sejuk
  • 4 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • pewarna (ikut pilihan anda)
CARANYA:-
  1. Kisar kesemua bahan kecuali tepung dan esen. Kisar sebati sehingga gula larut. Tuangkan  adunan ke dalam mangkuk.
  2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil kacau rata.
  3. Masukkan esen vanilla dan kacau lagi.
  4. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Untuk ini saya warnakan pink, kuning dan coklat. (Untuk coklat saya gunakan 2 sudu serbuk coklat dicairkan dengan sedikit air suam)
  5. Sendukkan / sudukan setiap adunan warna secara bergilir (untuk dapatkan pelangi) sehingga adunan habis kedalam bekas loyang yang telah dilengserkan dengan mentega.
  6. Bakar 160 darjah 50 min - 1 jam @ sehingga masak.
**  Jika menggunakan tepung gandum perlu mencampurkan 1 1/2 sudu baking powder.

SELAMAT MENCUBA!!!






BLENDED CHOCOLATE CAKE

Hasil dari eksperimen buat Blended Limau Gedang Cake, saya inspirasikan pula Blended Chocolate Cake... Kalau dah memang berhantu dengan kek, memang tak dapat elak le ... mesti kek, dan kek lagi..dan lagi...


Namapun eksperimen kan ... resepi yang di 'modified' sana sini...
Jadi, tapi kali ni agak kering tapi masih gebu....


BAHANNYA:-
  • 1 cwn serbuk koko ( saya suka skt rasa pahit pada coklat, pd yg tak berapa suka kurangkan kuantiti)
  • 1 1/2 cwn minyak
  • 1/2 cwn air
  • 2 cwn gula halus (saya kurangkan gula kepada 1 1/2 cwn)
  • 3 biji telur saiz sederhana
  • 2 cwn tepung gandum
  • 1 1/2 sudu baking powder (diayak dengan tepung)
  • 
CARANYA:-
  1. Kisar serbuk koko, minyak, air, gula dan telur sehingga semua bahan sebati.
  2. Tuang bahan kisar kedalam mangkuk dan masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau sehingga sebati.
  3. Tuang adunan dalam loyang yang telah beralas dan digriskan.
  4. Bakar 170 Celsius 40 minit - 1 jam @ sehingga masak.
P/S >> Jika anda dapat modified resepi ini dengan lebih BEST lagi bagi tahu yer.....

BLENDED LIMAU GEDANG CAKE

Resepi ni saya dapat dari seorang blogger dengan nama resepi Blended Orange Cake.
Terimakasih pada beliau di atas perkongsiannya (dah terlupa pulak nama blog dia sebab banyak sgt buat search).  Saya menggantikan dengan  Limau Gedang ..(konon nak kelainan pada rasa dan warna.. tapi ok juga ler...rasa dan rupa yang sepadan..)


KEK COKLAT MUDAH

Ni la rupanya Limau Gedang... Memang Besar saiz dia...
Isinya warna oren & pinky sikit...

TARAAAA.... hasilnya, kek yg sedikit lembab tetapi gebu... SEDAP!!


BAHANNYA:-
  • 1 bj buah limau (dikopek, dibuangkan bahagian putih dan urat2 putihnya, kulit disiat nipis dgn elakkan bahagian putih. Jika tidak suka / risau terlalu 'pedar' rasa dari kulit tersebut boleh dikurangkan kuantiti kulit tersebut.)
  • 1 cwn minyak
  • 2 cwn gula halus (saya kurangkan kepada 1 1/2 cwn)
  • 3 biji telur saiz sederhana
  • 2 cwn tpg gandum
  • 1 1/2 sudu baking powder  (ayak sekali dengan tepung gandum)
CARANYA:-
  1. Kisar limau (termasuk kulit), minyak, gula, telur sehingga semuanya sebati dan halus.
  2. Tuang bahan kisar kedalam mangkuk dan campurkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau sehingga semuanya sebati.
  3. Tuang adunan dalam loyang yang telah digriskan dan dialas.
  4. Bakar 170 Celcius 40 min - 1 jam @ sehingga masak.


Easy chocolate cake

Resepi ini saya kongsikan dengan anda dari http://www.cacaoweb.net/easy-chocolate-cake.html Sememangnya saya penggemar kek, jadi selalu jugalah memantau kek2 di pasaran. Cuma taklah sehebat chef2 kita.. tak apalah, asalkan boleh 'lepas' untuk diri sendiripun jadilah ....

Easy Chocolate Cake

(With buttercream cocoa frosting. Height: 2 to 2.5 inch)
Yield: 12 servings
 

Ingredients

1 + 1/2 cup (170 g) all-purpose flour
3 tablespoons unsweetened cocoa powder (dutched/dark)
2 teaspoons baking powder
1 cup (220 g) sugar
2 teaspoons vanilla essence
3/4 cup (1.8 dl) milk
3/4 cup (170 g) melted butter
2 eggs

Ingredients for frosting

1 stick (1/2 cup) + 3 tablespoons (160 g) softened butter
3 cups (7.2 dl) powdered sugar or confectioner's sugar
1/2 cup unsweetened cocoa powder
1 1/2 teaspoon vanilla extract
4 to 5 tablespoons lukewarm milk
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...