Blogger Backgrounds

SAYUR



  TIMUN OH TIMUN !!!

Timun barangkali adalah antara tanaman yang paling banyak ditanam di seluruh dunia, mudah ditanam malah adalah antara sayuran yang sering diambil di kalangan rakyat Malaysia sebagai menu sampingan bersama Nasi Lemak serta ulaman dicicah dengan sambal belacan. 

Tetapi selain dijadikan sebagai makanan sampingan, tahukah anda bahawa timun merupakan makanan berkuasa dan sangat baik untuk kesihatan anda? Lupakan snek ringan dan cip kentang, mulai hari ini sila jadikan timun sebagai 'snek' utama anda. Berikut adalah 14 sebab mengapa anda perlu mengamalkan memakan timun! 

Timun menghidrat tubuh anda
Sekiranya anda terlalu sibuk untuk minum air secukupnya, anda boleh terus memakan timun yang sejuk ini kerana ia mengandungi 90 peratus air. Ianya dengan mudah dapat mengimbangi kandungan air yang kurang dari tubuh anda. 

Timun dapat melawan suhu panas 
Memakan timun dapat melegakan pedih hulu hati dan melegakan tubuh dek deman panas. Selain itu juga, sekiranya tubuh anda mengalami selaran matahari, anda boleh meletakkan timun yang dikisar lalu disejukkan ke tubuh anda kerana ia dapat melegakan kepedihan akibat panahan matahari itu. 

Timun dapat menyingkirkan toksin
Kandungan air yang terdapat dalam timun bertindak sebagai 'penyapu virtual', yang akan membersihkan kesemua sisa buangan yang terdapat dalam tubuh anda. Dengan amalan memakan timun yang kerap, timun sekaligus dapat melarutkan batu karang. 

Timun sebagai sumber vitamin harian
Timun mengandungi hamper kesemua jenis vitamin yang diperlukan oleh tubuh dalam sehari iaitu vitamin A, B dan C yang menggalakkan sistem imunisasi agar anda lebih bertenaga dan berseri-seri. Jadikan ia lebih jus minuman lebih 'berkuasa' dengan mencampur timun, lobak merah dan daun bayam. Ianya juga elok untuk kulit anda kerana ianya mengandungi 12 persen vitamin C yang mana cukup untuk keperluan kulit dalam sehari. 

Timun membekal mineral kepada kulit
Timun merupakan sayuran yang sangat tinggi dengan Potasium, Magnesium dan Silikon. Sebab itulah penggunaan timun sangat banyak digunakan oleh kebanyakan pusat Spa. 

    Membantu dalam penghadaman dan 
                                                               penurunan berat  badan
Disebabkan kandungan air yang sangat tinggi dan kalori yang rendah, timun merupakan sumber ideal kepada mereka yang sedang dalam program menurunkan berta badan. Jadikan timun sebagai menu harian anda seperti sup timun atau salad. Malah anda boleh gantikan amalan mengunyah cip kentang anda dengan menjadikan timun sebagai snek wajib anda mulai hari ini. Variasikan cara pengambilannya, agar anda tidak bosan asalkan ia masih dalam nilai kalori yang anda perlukan dalam sehari. Selain itu, mengunyah timun juga merupakan salah satu senaman yang baik untuk rahang anda. Malah, timun juga kaya dengan serat yang sangat baik untuk sistem penghadaman. Pengambilan timun dalam kehidupan seharian disifatkan membantu merawat sembelit kronik. 

Menyegarkan mata
Mata letih, lingkaran hitam bawah mata? Letak saja timun bawah mata mesti elok lepas tu. Petua kecantikan seperti ini acapkali kita dengar dan bunyi agak klise, tetapi ia memang benar-benar berfungsi membantu mengurangkan lingkaran hitam bawah mata dan keletihan mata kerana sifat anti radang yang terdapat pada timun. 
                                                      
 Timun dapat melawan kanser
Timun diketahui sebagai sayuran yang mengandungi secoisolariciresinol, lariciresinol dan pinoresinol. Ketiga-tiga sebatian semulajadi ini mempunyai kaitan yang kuat sebagai lignan yang mampu mengurangkan risiko beberapa jenis kanser seperti kanser ovari, kanser payudara dan kanser prostat. 

Boleh merawat diabetis, mengurangkan kolestrol dan mengawal tekanan darah
Jus timun mengandungi sejenis hormone yang diperlukan oleh sel pankreas untuk menghasilkan insulin yang kebaikan kepada pesakit diabetis. Para penyelidik telah menemui sejenis kompaun (sebatian) yang digelar 'sterol' pada timun yang mana dapat menurunkan paras kolestrol. Timun juga kaya dengan serat, potassium dan magnesium. Ketiga-tiga nutrisi ini sangat efektif untuk menstabilkan tekanan darah. Sebab itu, timun sangat mujarab baik untuk merawat tekanan darah tinggi mahupun tekanan darah rendah. 

                                                  Melembutkan rambut dan kuku
Keajaibab mineral silica yang terdapat pada timun dapat menjadikan rambut dan kuku anda lebih lembut, bersinar dan kuat. Kandungan Sulfur dan Silika yang ada pada timun pula membantu meransangkan pertumbuhan rambut. 

Bertindak sebagai penyegar mulut
Jus timun dapat merawat dan menyegarkan penyakit gusi. Ambil beberapa hirisan timun dan tekan ia pada bahagian lelangit mulut anda menggunakan lidah selama setengah minit, fitokimia pada timun boleh membunuh bakteria pada mulut yang menyebabkan nafas berbau. 
                                                    
Bermanfaat pada kesihatan sendi, melegakan artritis dan gout
Memandangkan timun merupakan sumber silica yang paling hebat, ia dapat meransang kesihatan sendi dengan menguatkan tisu-tisu penghubung. Apabila ia dicampurkan dengan jus lobak, ia dapat melegakan kesakitan arthritis dan gout dengan merendahkan paras asid uric. 

Melegakan migrain dan mabuk
Untuk mengelakkan pening kepala di pagi hari, migraine atau ingin menghilangkan mabuk (yang disebabkan pengambilan alkohol), anda bolehlah memakan beberapa hirisan timun sebelum tidur. Timun kaya dengan vitamin B, gula dan elektrolit untuk menambahkan nutrisi dan mengurangkan sakit kepala mahupun mabuk. 
Memastikan buah pinggang berada dalam keadaan baik  
Timun mampu merendahkan paras asid uric dalam tubuh anda sekaligus mampu memastikan buah pinggang anda sentiasa berada dalam keadaan baik, selagi anda terus mengamalkan pengambilan timun dalam kehidupan seharian.

       





TAUGEH BESAR MASAK LEMAK

CENDAWAN MASAK LEMAK

Dah lama tak makan taugeh saiz besar ni.. saya dan suami suka pada kekacang (kepala taugeh) yang rangup tu.. Jadi, semasa kepasar pagi tadi kebetulan ada taugeh ni.. Terus beli bersama tauhu ..

BAHANNYA:-
  • 200 - 300 gm taugeh
  • 2 biji cili besar ( merah dan hijau)
  • seulas bawang kecil dihiris
  • 2 keping tauhu saiz besar
  • santan dari 1 biji kelapa
  • garam secukupnya
CARANYA:-
  1. Satukan semua bahan di dalam periuk.
  2. Tunggu hingga mendidih dan tutup api. Sedia untuk dihidang.



Oyster Mushroom memang sedap. Ada yang masukkan dalam tomyam, hidangan mee, digoreng dan dibuat sayur atau sup. Ini antara hidangan yang pantas tapi sedap.

BAHANNYA:-
  • 1 paket oyster mushroom di belah ikut saiz anda gemar dan bersihkan.
  • 1 ulas bawang putih diketuk dan dicincang
  • 1 /2 inci halia muda dihiris nipis
  • 1 ulas bawang besar dihiris nipis
  • 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1/4 sudu kecil serbuk kayu manis
  • 1/2 sudu kecil lada serbuk lada sulah
  • 1/4 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • pati santan dari 1/2 biji kelapa
  • beberapa biji cili hijau atau merah dipotong serong
  • daun sup dan daun bawang dipotong2
  • 1 sudu kecil serbuk pati ayam
  • garam secukupnya
  • minyak untuk menumis
CARANYA:-
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang besar dan  halia sehingga berbau wangi.
  2.  Masukkan cendawan dan kacau rata.
  3. Masukkan pati santan. (jika ingin kurang kuah, kurangkan santan)
  4. Masukkan pula semua jenis bahan2serbuk tadi serta serbuk pati ayam.
  5. Bila cendawan hampir layu, masukkan garam, cili dan daun sup. Tutup api dan sedia dihidang.
 
KAILAN GORENG IKAN MASIN


BAHANNYA:-
  • 5 pokok kailan ( dipotong berasingan bekas daun dan batangnya. Batang dipotong serong)
  • 2 keping isi ikan tenggiri (masin atau jeruk)
  • 2 ulas bawang putih ( diketuk dan dicincang)
  • 1 labu bawang besar dihiris.
  • 3 biji cili padi di tumbuk kasar @ 3 biji cili hidup ditumbuk kasar
  • sedikit minyak masak
  • sedikit air (jika perlukan sedikit kuah)
  • sedikit serbuk 'Cukup Rasa' jika suka

CARANYA:-
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga harum.
  2. Masukkan isi ikan tenggiri jeruk dan goreng hingga masak isinya. Tekan2kan hingga hancur isi ikan tersebut dengan senduk dan buang tulangnya.
  3. Masukkan cili dan serbuk 'Cukup Rasa' . Kacau rata dan jangan sampai cili hangit.
  4. Segera masukkan batang kailan. Kacau sebentar hingga 1/2 masak baru masukkan daun kailan. Kacau sebentar hingga masak sepenuhnya dan hidangkan.




BENDIR BERAMPAI UDANG PEDAS





Tiba2 tekak ni macam tak berapa selera nak makan. Perut macam rasa lapar tapi tak tahu nak makan apa. Walhal punyalah meriah kat Malaysia ni dengan makanan. Emmm ... cari resepi yang pedas2 mungkin boleh naikkan selera ...

BAHAN2 :
  • 10 biji kacang bendir (dipotong serong)
  • 1 labu bawang besar dibelah empat dihiris nipis
  •  8 - 10 biji cili padi merah dipotong nipis-nipis
  •  8 - 10 ekor udang
  •  1 biji bawang putih diketuk dan dicincang
  •  garam
  •  minyak masak
  •  alternatif  ( 1/2 sudu kecil serbuk 'Cukup Rasa' jika suka)
CARANYA:
  1. Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.
  2. Masukkan cili padi dan diikuti dengan udang. Apabila udang 1/2 masak masukkan kacang bendir. Kacau.
  3. Masukkan garam dan serbuk 'Cukup Rasa'.  Kacau dan tutup api bila sudah masak. Sedap kalau makan panas2...
PUCUK UBI MASAK LEMAK CILI API




Ini dikatakan rezeki.  Kawan karib di Kampung Danga sempat kutip pucuk ubi yang begitu segar sekali.  Tanah kat situ di terangkan untuk pembangunan. Jadi  dlm tempoh tu sempatlah pokok2 ubi tumbuh dengan pucuk2 baru...  Anak2 yg dulunya tak suka pucuk ubi ni sekarang bukan main lagi mencedok ...


BAHANNYA :- (sukatan semua bahan mengikut citarasa sendiri ye ....)
  •  Pucuk ubi di bersihkan dan direbus . Siap rebus, toskan dan potong lbh krg 1 inci)
  •  Beberapa biji cili padi merah ( dikisar dengan bawang kecil)
  •  Ikan bilis  (separuh ditumbuk biar pecah2, separuh lagi biar seekor2)
  •  3 ulas bawang kecil
  •  sebiji kelapa (dapatkan santan)
  •  sedikit serbuk kunyit
  •  garam secukup rasa
  •  sedikit minyak masak untuk menumis
CARANYA:
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang, cili padi, serbuk kunyit dan semua ikan bilis hingga naik bau.
  2. Masukkan santan diikuti dengan pucuk ubi. Masukkan garam dan kacau rata. Bila mendidih tutup api dan sedia dihidangkan.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...