Pertama kali buat ... terus jadi!!!! .. sukanyer......!! |
BAHANNYA:
UNTUK KULIT TART
- 170gm mentega
- 50gm gula icing
- 1 bj telur gred C (jika telur gred B, buang sikit putih telurnya supaya tak keras kulit tart nanti)
- 1 s/teh esen vanila
- 290gm tepung gandum
CREAM CHEESE FILLING
- 250gm cream cheese (jangan simpan di tempat beku, keluarkan 30-40 minit sebelum digunakan tetapi jangan sampai mencecah suhu bilik)
- 50gm gula castor
- 1 bj telur gred B
- 1/2 s/teh esen vanila/lemon
- blueberry jam secukupnya (atau sebarang perasa pilihan)
- Pukul mentega dan gula dengan senduk kayu. Tetapi jangan lama sangat. Cukup sehingga semuanya sebati gitu..
- Masukkan telur dan esen vanila dan pukul lagi.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga doh lembut.
- Bentukkan ke dalam acuan dan cucuk-cucuk sedikit dengan garpu pada dasar doh.
- Bakar 170C selama 15 minit @ sehingga masak ... ha ha..
- Sejukkan dan sedia untuk diletakkan filling. Kalau nak letak filling kemudian pun boleh..jadi simpan dulu dalam bekas kedap udara dan letak dalam peti ais.
- Putarkan cream cheese dan gula sehingga berkrim.
- Masukkan telur dan esen vanila dan putar lagi.
- Masukkan dalam piping bag (saya hanya gunakan plastik biasa yang digunting sedikit pada bucunya)
- Begitu juga dengan jem blueberry (atau sebarang perisa pilihan anda) kedalam piping bag.
- Susun kulit tart diatas dulang. Pancitkan sebahagian cream cheese kedalam kulit tart diikuti dengan jem blueberry. Kemudian pancitkan semula cream cheese menutupi bahagian atas.
- Jika anda suka boleh buat goresan membentuk bunga diatasnya. Bakar +- 5 min 170C. Atau sentuh cream cheese dengan hujung jari, jika tak melekat maknanya dah masak la tu...!
Saya ada juga menjengah blogger yang lainnya, macam-macam cara dan kreativiti yang dibuat pada cheese tart ni. Memang cantik-cantik belaka, maklumlah mereka ni boleh dikatakan 'pro' dalam baking membaking ni... Jadi, ada baiknya kita belajar perlahan-lahan dari blog (jimat bajet le konon...)..tapi ada risikonya, kadang jadi kadang tak jadi...itu bukan salah blog tersebut, mungkin cara (method) kita yang salah.... (jadi kalau anda ikut resepi saya tapi tak jadi... itu bukan salah saya yer... ha ha... sebab saya dapat resepi ni pun dari blogger, dijadikan nasib baik, SEKALI BUAT TERUS MENJADI!!!
- Campurkan sedikit cream cheese (yang sudah diproses pada cara buat Cream Cheese Filling tadi) dengan pewarna pilihan anda. Kacau sehingga warna sebati.
- Guna pencungkil gigi buat beberapa garis pendek (tak perlu sama panjang dan selari)
- Guna bahagian tajam pencungkil gigi, tarik dari atas ke bawah untuk mendapat bentuk tangkai bunga. Atau boleh tengok pada blog2 yang banyak tentang cheese tart. Ni salah satunya (anyway terima kasih pada blogger ni, rajin dia ambik gambar) cuba tengok, cuba try..
No comments:
Post a Comment