Inilah hasil kerjatgn dlm mengejar masa
Teruja dengan gambar pau ini di blog Chah saya terus nekad nak buat juga untuk majlis Tahlil dirumah seorang kawan baik saya. Chah pun dapat dari blog Wendy. Terus saya ke blog Wendy. (Terimakasih Chah)
BAHANNYA:-
- 250 gm ubi keledek purple yang direbus
- 200 gm air
- 500 gm tepung pau
- 1 s/teh baking powder
- 100 gm gula
- 50 gm lemak sayur (shortening) / Crisco
- 1/4 s/teh garam
- 11 gm serbuk yis
CARANYA:-
- Lecek keledek purple yang direbus dan ditoskan tadi. (Keledek purple mempunyai tekstur yang lebih lembut berbanding keledek putih dan oren)
- Campurkan sedikit baki air rebusan keledek dengan serbuk yis.
- Campur dan adun semua bahan kecuali shortening sehingga menjadi doh.
- Setelah adunan menjadi doh, baru masukkan shortening dan uli sehingga menjadi doh yang lembut. Jika doh terlalu lembut dan melekit masukkan sedikit tepung pau lagi. Tetapi jika doh agak melekit tetapi masih boleh dibentuk, teruskan menguli kerana bahan2 tersebut mungkin belum cukup sebati dan tidak perlu ditambah tepung pau.
- Tutup bekas doh tersebut lebih kurang 1 jam.
- Tumbuk2 adunan doh dan uli lebih kurang 1 -2 minit.
- Bahagikan doh pada ketulan2 kecil mengikut anggaran anda untuk sebiji pau (sukatan .Wendy 50gm) Bentukkan kelopak ros spt yang diterangkan dibawah oleh Wendy . Saya tidak mengikut cara beliau sebab kesuntukan masa, jadi suka2 hati saja lah bentuk kelopak ros tu. Saya bahagikan pada 5 - 6 ketulan sebesar kuku jari, dilecekkan dengan penggelek dgn pelbagai saiz dan arah. Hasilnya, bunga ros yang tak sekata bentuknya seperti yang dibuat oleh Wendy . Janji jadi bunga roskan!!!
- Jika ingin diletakkan inti boleh juga. Saya membalut inti kelapa dengan kepingan doh dengan dibentuk kuncup ros bahagian tengah. Kemudian diselangselikan dengan kelopak yang lainnya sehingga membentuk sekuntum ros.
- Tutup dan biarkan doh naik lbh kurang 2x ganda lebih kurang 45 minit.
- Kukus dengan api yang kuat lebih kurang 12 minit.
INI CARA MEMBUAT KELOPAK ROSE (tiada inti)
(cara Wendy )
*Tip : Flatten out enough dough balls for one round of steaming before flattening out the rest. Keep dough in fridge to prevent over proofing while you slowly form the rose buds. And keep the formed rose buds in the fridge(covered) to slow down the 2nd proofing while you shape. This method does take time to complete.
- Bentukkan doh bebola kecil 15gm setiap satu.
- Leperkan bebola doh tersebut untuk membentuk kelopak ros..
- Dengan hujung jari tekan sekeliling kelopak tersebut.
- Susun keenam2 kelopak ros secara bertindih separuh saiznya.
- Mulakan dengan menggulung dari kepingan pertama pada lapisan terbawah.
- Gunakan kayu penyepit (chopstick) untuk memotong dengan teknik seperti menggergaji untuk mendapatkan 2 kuntum ros dari satu gulungan kelopak tadi.
- Letakan kedua2 ros tadi diatas sekeping kertas atau didalam acuan cupcake.
- Biarkan doh ini mengembang dua kali ganda dan kukus 12 min.
Memang cantik hasil kerja beliau. THANK YOU VERY MUCH Wendy |
No comments:
Post a Comment