KOEY TEOW PLUS MINUS
KUEY TEOW PLUS MINUS
Kenapa PLUS MINUS ? Sebenarnya saya dah jemu mkn keow teow goreng, koey teow goreng kerang atau char kuey teow .... Lps tu kebetulan byk balance bhn2 mentah kat dlm petisejuk .. apa lg main campak2 lebih kurang.. so resepi ni mmg sukatan ikut suka, sesedap rasa, ikut selera... Pas tu terfikir nak bagi nama ... so pikir punya pikir smbil buat kerja, disebabkan resepi bidan terjun, main campak lebih kurang tu yang jadi PLUS MINUS .... Syok juga jadi pencipta resepi << he he .. syok sendiri plk !! >> Ini dari blog saya
Lebih kurang ni le bhnnya ( nak tambah @ nak kurangkn sukatan @ tambah bahan sendiri pun boleh)
BHN A < KUEY TEOW >
+-1kg koey teow
minyak masak
hirisan 1 ulas bwg putih
kicap manis
2 bj telur ayam
sedikit air
Cara : Tumiskan hirisan bwg putih, masukkan koey teow> gaul rata
masukkan kicap manis, gaul rata dan pecahkan telur dan gaul rata.
jika mahukan lembap, tuangkan sedikit sj air
BHN B < KUAH >
Minyak masak
Hirisan 2 ulas bwg putih
Hirisan 2 ulas bwg merah
lada sulah
sedikit gula
sedikit perencah 'cukup rasa' @ stok kiub ayam
air
2 bj telur ayam
2 bj telur ayam
Bhn dipotong2:-
daging, daging ayam, fish ball, tauhu, sotong, udang
sayur sawi, kobis, daun sup, buah tomato
kerang
taugeh
sos : sos kicap manis, sos kicap cair, sos tiram, sos lada hitam
sedikit tepung jagung dicampur air utk pekatkan kuah
Cara:
- Tumis bawang putih dan bwg merah setelah minyak panas.
- masukkan bhn daging dan ayam
- setelah suku masak, masukkan air dan sos2 ikut selera anda.
- Bila sedikit menggelegak, masukkan sotong, udang, kerang dan fish ball.
- masukkan jg gula, lada suluh dan perencah 'cukup rasa' @ stok kiub ayam
- bila mendidih, masukkan tepung jagung yg digaul dgn air. Kacau hingga kuah agak pekat.
- Kemudian masukkan sayur2an dan taugeh.
- akhir sekali pecahkan telur dan kacau rata2.... Siapppp!!
Cara hidang : Cedokkan kuey teow kedlm mangkuk dan tuangkan kuah keatasnya. Sedap dimakan panas2 dan boleh hidangkan dengan cili jeruk.... perghhh ....cuba lah!!!!
BIHUN TOMYAM
Antara yang laris di restoran Thai-seafood ialah TOMYAM. Dengan keadaan ekonomi sekarang ni, harga makanan dah lah makin naik, kuantiti pun dikurangkan. Kalau makan TOMYAM kat kedai tu ..alahai.. ciputnya ... ada lah beberapa ketul ayam, daging dan sekor dua udang.. yang banyaknya bawang dan serai..Jadi ada baiknya buat sendiri je ya .. bukan susah sangat..main campak jer.. sukatan2 pun x perlu, main rasa jer..kena pada lidah dan tekak, ok la tu....
BAHANNYA (ini anggaran untuk 1 bungkus bihun)
- 4 - 6 ketul ayam dari ayam yg dipotong 8 ( dibersihkan dan dipotong kecil)
- 200 gm daging dihiris nipis
- 300 gm udang dibersihkan
- 300 gm sotong dibersihkan dan dipotong +-2cm
- 4 labu bawang besar (dibelah 6 @ 8)
- 6 batang serai dipotong serong2
- beberapa helai daun limau purut dicarik2
- 3 cm halia muda di ketuk
- 2 tangkai daun ketumbar dipotong
- 2 tangkai daun sup dipotong
- cili padi dikelar2 (jika mahu lebih pedas)
- 4 biji tomato dibelah 4
- fish ball / meat ball/ crab stick jika suka
- paste tomyam
- jus limau
- serbuk / kiub pati ayam
- 1 bungkus bihun
- Air secukupnya
CARANYA:-
- Isikan air secukupnya ke dalam periuk untuk dijadikan kuah tomyam.
- Masukkan serai, halia, bawang, daun limau purut, tomato dan paste tomyam. Kacau.
- Setelah didih masukkan ayam dan kiub pati ayam. Kacau dan lebih kurang 3 minit masukkan pula hirisan daging, udang, sotong, fish ball dan meat ball. Jika anda ingin menambah crab stick tunggu sehingga peringkat akhir masak kerana crab stick mudah masak dan cepat mengembang.
- Bila semua bahan sudah masak, perlahankan api dan masukkan daun sup/ketumbar, daun bawang, cili padi dan jus limau. Pada peringkat ini anda perlu merasa dan tambahlah apa yang dirasakan kurang.
- Untuk penyediaan bihun pula, panaskan air hingga didih. Celur beberapa ketika hingga bihun lembut dan toskan. Lalukan dibawah air paip supaya bihun kekal lembut dan tidak berketul. Boleh juga dimakan dengan mee, pasta, nasi atau pun dimakan begitu sahaja.