DOH PAI (PIE CRUST)
Jenuh juga memilih resepi untuk pai (pie) yang berlambak-lambak di internet. Akhirnya pilih resepi ni yang ringkas dan mudah nak buat.
DOH PAI (PIE CRUST)
Jenuh juga memilih resepi untuk pai (pie) yang berlambak-lambak di internet. Akhirnya pilih resepi ni yang ringkas dan mudah nak buat.
DOH PAI (PIE CRUST)
Jenuh juga memilih resepi untuk pai (pie) yang berlambak-lambak di internet. Akhirnya pilih resepi ni yang ringkas dan mudah nak buat.
Ingredients
- 2 1/2 cups all-purpose flour, plus extra for rolling
- 1 cup (2 sticks or 8 ounces) unsalted butter, very-cold, cut into 1/2 inch cubes
- 1 teaspoon salt
- 1 teaspoon sugar
- 6 to 8 Tbsp ice water
- 2 1/2 cups all-purpose flour, plus extra for rolling
- 1 cup (2 sticks or 8 ounces) unsalted butter, very-cold, cut into 1/2 inch cubes
- 1 teaspoon salt
- 1 teaspoon sugar
- 6 to 8 Tbsp ice water
Instructions
- Combine flour, salt, and...
- Remove dough from machine...
- Remove one crust disk from...
- See full instructions on www.simplyrecipes.com
BLUEBERRY CHEESE TART
Pertama kali buat ... terus jadi!!!! .. sukanyer......!!
BLUEBERRY CHEESE TART ... memang kegemaran sekeluarga. Sebelum ni setiap kali nak makan terpaksa beli. Memang agak mahal juga harganya, maklumlah bahan-bahannya yang terbaik dan nak buat pun agak cerewet juga. Bila dah buat sendiri fahamlah sebab musabab pasal harga kuih ni....
BAHANNYA:
UNTUK KULIT TART
- 170gm mentega
- 50gm gula icing
- 1 bj telur gred C (jika telur gred B, buang sikit putih telurnya supaya tak keras kulit tart nanti)
- 1 s/teh esen vanila
- 290gm tepung gandum
CREAM CHEESE FILLING
- 250gm cream cheese (jangan simpan di tempat beku, keluarkan 30-40 minit sebelum digunakan tetapi jangan sampai mencecah suhu bilik)
- 50gm gula castor
- 1 bj telur gred B
- 1/2 s/teh esen vanila/lemon
- blueberry jam secukupnya (atau sebarang perasa pilihan)
CARANYA (KULIT TART)
- Pukul mentega dan gula dengan senduk kayu. Tetapi jangan lama sangat. Cukup sehingga semuanya sebati gitu..
- Masukkan telur dan esen vanila dan pukul lagi.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga doh lembut.
- Bentukkan ke dalam acuan dan cucuk-cucuk sedikit dengan garpu pada dasar doh.
- Bakar 170C selama 15 minit @ sehingga masak ... ha ha..
- Sejukkan dan sedia untuk diletakkan filling. Kalau nak letak filling kemudian pun boleh..jadi simpan dulu dalam bekas kedap udara dan letak dalam peti ais.
CARANYA (CREAM CHEESE FILLING)
- Putarkan cream cheese dan gula sehingga berkrim.
- Masukkan telur dan esen vanila dan putar lagi.
- Masukkan dalam piping bag (saya hanya gunakan plastik biasa yang digunting sedikit pada bucunya)
- Begitu juga dengan jem blueberry (atau sebarang perisa pilihan anda) kedalam piping bag.
- Susun kulit tart diatas dulang. Pancitkan sebahagian cream cheese kedalam kulit tart diikuti dengan jem blueberry. Kemudian pancitkan semula cream cheese menutupi bahagian atas.
- Jika anda suka boleh buat goresan membentuk bunga diatasnya. Bakar +- 5 min 170C. Atau sentuh cream cheese dengan hujung jari, jika tak melekat maknanya dah masak la tu...!
CARANYA (BUAT BUNGA)
Saya ada juga menjengah blogger yang lainnya, macam-macam cara dan kreativiti yang dibuat pada cheese tart ni. Memang cantik-cantik belaka, maklumlah mereka ni boleh dikatakan 'pro' dalam baking membaking ni... Jadi, ada baiknya kita belajar perlahan-lahan dari blog (jimat bajet le konon...)..tapi ada risikonya, kadang jadi kadang tak jadi...itu bukan salah blog tersebut, mungkin cara (method) kita yang salah.... (jadi kalau anda ikut resepi saya tapi tak jadi... itu bukan salah saya yer... ha ha... sebab saya dapat resepi ni pun dari blogger, dijadikan nasib baik, SEKALI BUAT TERUS MENJADI!!!
- Campurkan sedikit cream cheese (yang sudah diproses pada cara buat Cream Cheese Filling tadi) dengan pewarna pilihan anda. Kacau sehingga warna sebati.
- Guna pencungkil gigi buat beberapa garis pendek (tak perlu sama panjang dan selari)
- Guna bahagian tajam pencungkil gigi, tarik dari atas ke bawah untuk mendapat bentuk tangkai bunga. Atau boleh tengok pada blog2 yang banyak tentang cheese tart. Ni salah satunya (anyway terima kasih pada blogger ni, rajin dia ambik gambar) cuba tengok, cuba try..
KULIT POPIA - HOMEMADE
BY MY FRIEND SITI RAMLAH
1/2 kg tepung gandum
2 cwn air
sedikit garam
==>bancuh mcm nk wat cekodok
==>biar sekejap dlm 1/2 jam
==>dh 1/2 jam lebih kurang la leh la masak atas kuali lempeng tu...
Resepi homemade ni dari sahabat saya di FB, Siti Ramlah. Terima kasih banyak2 for sharing dan moga bertambah2 rezeki untuk mereka yang berkongsi ilmu.
- Combine flour, salt, and...
- Remove dough from machine...
- Remove one crust disk from...
- See full instructions on www.simplyrecipes.com
BLUEBERRY CHEESE TART
Pertama kali buat ... terus jadi!!!! .. sukanyer......!! |
BLUEBERRY CHEESE TART ... memang kegemaran sekeluarga. Sebelum ni setiap kali nak makan terpaksa beli. Memang agak mahal juga harganya, maklumlah bahan-bahannya yang terbaik dan nak buat pun agak cerewet juga. Bila dah buat sendiri fahamlah sebab musabab pasal harga kuih ni....
BAHANNYA:
UNTUK KULIT TART
- 170gm mentega
- 50gm gula icing
- 1 bj telur gred C (jika telur gred B, buang sikit putih telurnya supaya tak keras kulit tart nanti)
- 1 s/teh esen vanila
- 290gm tepung gandum
CREAM CHEESE FILLING
- 250gm cream cheese (jangan simpan di tempat beku, keluarkan 30-40 minit sebelum digunakan tetapi jangan sampai mencecah suhu bilik)
- 50gm gula castor
- 1 bj telur gred B
- 1/2 s/teh esen vanila/lemon
- blueberry jam secukupnya (atau sebarang perasa pilihan)
- Pukul mentega dan gula dengan senduk kayu. Tetapi jangan lama sangat. Cukup sehingga semuanya sebati gitu..
- Masukkan telur dan esen vanila dan pukul lagi.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga doh lembut.
- Bentukkan ke dalam acuan dan cucuk-cucuk sedikit dengan garpu pada dasar doh.
- Bakar 170C selama 15 minit @ sehingga masak ... ha ha..
- Sejukkan dan sedia untuk diletakkan filling. Kalau nak letak filling kemudian pun boleh..jadi simpan dulu dalam bekas kedap udara dan letak dalam peti ais.
- Putarkan cream cheese dan gula sehingga berkrim.
- Masukkan telur dan esen vanila dan putar lagi.
- Masukkan dalam piping bag (saya hanya gunakan plastik biasa yang digunting sedikit pada bucunya)
- Begitu juga dengan jem blueberry (atau sebarang perisa pilihan anda) kedalam piping bag.
- Susun kulit tart diatas dulang. Pancitkan sebahagian cream cheese kedalam kulit tart diikuti dengan jem blueberry. Kemudian pancitkan semula cream cheese menutupi bahagian atas.
- Jika anda suka boleh buat goresan membentuk bunga diatasnya. Bakar +- 5 min 170C. Atau sentuh cream cheese dengan hujung jari, jika tak melekat maknanya dah masak la tu...!
Saya ada juga menjengah blogger yang lainnya, macam-macam cara dan kreativiti yang dibuat pada cheese tart ni. Memang cantik-cantik belaka, maklumlah mereka ni boleh dikatakan 'pro' dalam baking membaking ni... Jadi, ada baiknya kita belajar perlahan-lahan dari blog (jimat bajet le konon...)..tapi ada risikonya, kadang jadi kadang tak jadi...itu bukan salah blog tersebut, mungkin cara (method) kita yang salah.... (jadi kalau anda ikut resepi saya tapi tak jadi... itu bukan salah saya yer... ha ha... sebab saya dapat resepi ni pun dari blogger, dijadikan nasib baik, SEKALI BUAT TERUS MENJADI!!!
- Campurkan sedikit cream cheese (yang sudah diproses pada cara buat Cream Cheese Filling tadi) dengan pewarna pilihan anda. Kacau sehingga warna sebati.
- Guna pencungkil gigi buat beberapa garis pendek (tak perlu sama panjang dan selari)
- Guna bahagian tajam pencungkil gigi, tarik dari atas ke bawah untuk mendapat bentuk tangkai bunga. Atau boleh tengok pada blog2 yang banyak tentang cheese tart. Ni salah satunya (anyway terima kasih pada blogger ni, rajin dia ambik gambar) cuba tengok, cuba try..
KULIT POPIA - HOMEMADE
2 cwn air
sedikit garam
==>bancuh mcm nk wat cekodok
==>biar sekejap dlm 1/2 jam
==>dh 1/2 jam lebih kurang la leh la masak atas kuali lempeng tu...
ROTI SOSEJ
TQ, Yani..
Bahan-bahan ( 12 biji )
- 120ml susu segar
- 50g telur
- 300g tepung roti
- 1 sudu kecil garam
- 3 sudu besar gula
- 60g butter
- 1 sudu kecil dry yeast
- ******************
- 12 btg sosej
- sos tomato/cili
- mayonis
- telur untuk sapu
Cara-cara
- Masukkan semua bahan di atas bertanda (**) ke dalam breadmaker. On kan tunggu siap.
- Bila dah siap. Keluarkan dari breadmaker. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin.
- Bahagikan kepada 12 bahagian. Rehatkan 10 minit
- Ambik sebiji roti. Buat bentuk panjang lebih kurang 30cm.
- Pada bahagian hujung, buat leper sebagai tempat penyambung
- Kemudian sambungkan pada bahagian hujungnya
- Letakkan sosej pada bahagian tengah. Ulang langkah 4-6 sampai habis.
- Biar naik 2 kali ganda. Kemudian sapukan dengan telur
- Bakar pada suhu 180C selama 10 minit. Kalau roti belum nampak perang, biarkan dalam oven selama 5-6 minit selepas bakar sebelum dibawa keluar dr oven.
- Keluarkan roti dari oven dan sejukkan. Bila nak makan bolehlah letak sos dan mayonis.
ROTI SOSEJ
TQ, Yani..
Bahan-bahan ( 12 biji )
- 120ml susu segar
- 50g telur
- 300g tepung roti
- 1 sudu kecil garam
- 3 sudu besar gula
- 60g butter
- 1 sudu kecil dry yeast
- ******************
- 12 btg sosej
- sos tomato/cili
- mayonis
- telur untuk sapu
Cara-cara
- Masukkan semua bahan di atas bertanda (**) ke dalam breadmaker. On kan tunggu siap.
- Bila dah siap. Keluarkan dari breadmaker. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin.
- Bahagikan kepada 12 bahagian. Rehatkan 10 minit
- Ambik sebiji roti. Buat bentuk panjang lebih kurang 30cm.
- Pada bahagian hujung, buat leper sebagai tempat penyambung
- Kemudian sambungkan pada bahagian hujungnya
- Letakkan sosej pada bahagian tengah. Ulang langkah 4-6 sampai habis.
- Biar naik 2 kali ganda. Kemudian sapukan dengan telur
- Bakar pada suhu 180C selama 10 minit. Kalau roti belum nampak perang, biarkan dalam oven selama 5-6 minit selepas bakar sebelum dibawa keluar dr oven.
- Keluarkan roti dari oven dan sejukkan. Bila nak makan bolehlah letak sos dan mayonis.
ROTI
Sumber:
Teratak Chetam (Terimakasih CHETAM)
Aneka Resepi Roti - Sumbangan Diana
Milk Loaf
Chocolate Milk LoafMILK LOAF
Bahan-bahannya
500 gram tepung roti
300 ml susu segar
2 sudu makan shortening
1 1/2 sudu teh garam
4 sudu besar gula caster
2 sudu teh yis
Cara-caranya
1. Masukkan semua bahan-bahan dalam breadmachine dan tekan setting BASIC. Diana menggunakan MEDIUM crust, jadi kulit roti tidak terlalu cerah dan tidak terlalu gelap.
2. Selepas dibakar, sapu dengan mentega dan hidangkan panas2 bersama kopi/ teh. Sapu mentega, jam, peanut butter pun sedap.
NOTA: Boleh juga letak sedkit kismis untuk menghasilkan Fruit Milk Loaf, atau 2 sudu makan serbuk koko untuk mendapat Chocolate Milk Loaf.
HORLICK MILK LOAFSumber: Diana
Bahan-bahannya
500 gram tepung roti
300 ml susu segar
2 sudu makan shortening
1 1/2 sudu teh garam
4 sudu besar gula caster
2 sudu teh yis
4 sudu besar horlick
Cara-caranya
1. Masukkan semua bahan-bahan dalam breadmachine dan tekan setting BASIC. Diana menggunakan MEDIUM crust, jadi kulit roti tidak terlalu cerah dan tidak terlalu gelap.
2. Selepas dibakar, sapu dengan mentega dan hidangkan panas2 bersama kopi/ teh. Sapu mentega, jam, peanut butter pun sedap.
NOTA: Boleh juga letak sedkit kismis untuk menghasilkan Fruit Milk Loaf, atau 2 sudu makan serbuk koko untuk mendapat Chocolate Milk Loaf.
Creamy milk loaf, Diana buat gunakan breadmachine.. Rasanya memang Diana buat manis sikit dan tambah brown sugar... Creamy sebab menggunakan susu segar.. kalau nak lagi creamy bancuh 300 ml air dengan susu tepung kasi pekat2, nanti dapatlah roti creamy lemak manis disukai ramai.
CREAMY MILK LOAF
Bahan-bahannya
500 gram tepung roti
300 ml susu segar
2 sudu makan shortening
1 1/2 sudu teh garam8 sudu besar gula caster
4 sudu besar gula perang
2 sudu teh yis
Cara-caranya
1. Masukkan semua bahan-bahan dalam breadmachine dan tekan setting BASIC. Diana menggunakan MEDIUM crust, jadi kulit roti tidak terlalu cerah dan tidak terlalu gelap.
2. Selepas dibakar, sapu dengan mentega dan hidangkan panas2 bersama kopi/ teh. Sapu mentega, jam, peanut butter pun sedap.
NOTA: Boleh juga letak sedkit kismis untuk menghasilkan Fruit Milk Loaf, atau 2 sudu makan serbuk koko untuk mendapat Chocolate Milk Loaf.
Basic Dough
A
350 tepung roti/high protein flour
150g tepung halus
100g gula
1 camt garam halus
30g susu tepung
1 camt bread improver (optional)
1 camt bread softener (optional)
4 camt yis kering
Gaul bahan di atas sebati
B
Air
1 biji telur kecil (pukul sikit)
Campukan bahan di atas dan timbang supaya mendapat265g
C
40g butter
40g shortening
Boleh guna shortening atau butter sahaja.
Caranya
1) Masukkan bahan B dalam A. Uli hingga adunan agak licin.
2) Masukkan bahan C dalam adunan dan uli hingga adunan jadi licin dan tak melekat di tangan dan bekas.
3) Biarkan doh selama 30 - 40 minit.
4) Tumbuk2 doh dan uli untuk keluarkan angin. Ini penting untuk hasilkan roti yang tidak berongga besar di dalam. 5) Bahagikan doh ikut berat yang dikehendaki. Bulat2kan doh. Rehatkan 10 minit.
6) Keluarkan angin dari doh dengan cara memicit dan bulatkan sekali lagi.
7) Bolehlah dibentuk ikut suka.
8) Biarkan hingga naik 40 minit - 1 jam.
9) Bakar hingga masak.
Untuk topping
240g butter
240g gula halus
240g tepung kek
6 biji telur
coklat emulco
1 camb serbuk koko
1) Pukul gula dan butter hingga kembang.
2) Masukkan telur satu persatu sambil pukul.
3) Masukkan tepung dan sebatikan.
4) Ambil satu pertiga dari adunan dan campurkan dengan serbuk koko dan emulco (untuk adunan coklat)
Inti kacang merah - 50g each
Mix fruit/raisin - 50g each
Mix fruit roll (asalnya raisin bun)1 - Timbang doh 200g each. Gaulkan dengan mix fruit. Bulatkan dan rehatkan 10 minit.
2 - Canai doh hingga nipis.
3 - Hiris hujung canaian dengan hujung pisau tajam.
4 - Gulung doh pada bahagian yang elok hingga sampai kebahagian yang dihiris.
Stollen kacang merah
1 - Doh tu kita timbang 60g each dan bulatkan. Rehatkan 10 minit.
2 - Isikan inti kacang merah dan leperkan doh tu.
3 - Kita hiris doh yang leper tu dengan hujung pisau tajam yang dicelup tepung. Tapi hiris jangan putus hingga bawah. Hanya di permukaan saja.
4 - Terbalikkan doh tu. Gulung doh dengan bentuk hirisan melintang.5 - Susun doh dalam loyang, biarkan 40 minit, sapu kuning telur dan bakar suhu 180 selama 20 minit.
Caterpillar Bun
1 - Doh ditimbang 60g each dan bulatkan.Rehatkan 10 minit.
2 - Canai doh hingga leper dan besar.
3 - Gulung doh memanjang. Rehatkan 30 - 40 minit.
4 - Paipkan topping yang plain dahulu diikuti dengan topping coklat. Bakar suhu 180 selama 25 minit.
FRENCH BAGUTTES/ ROTI PERANCIS
Sumber: Roshayati Johari
Bahan-bahannya
360g tepung roti90g tepung halus
1 camt garam halus
1 camb gula
1 camt improver
1 camt softener
3 camt yis
Gaul bahan di atas hingga sebati
250g air10g shortening
Cara-caranya
1) Bahan yang dah digaul diuli dengan air hingga menjadi doh licin.
2) Masukkan shortening dan uli lagi hingga doh betul2 licin dan tak melekat di tangan.
3) Bahagikan doh kepada 3 bahagian 240g each.
4) Bulatkan doh dan biarkan seketika 10 minit.
5) Canai doh kepada segiempat dan gulung doh. Biarkan rehat 45 minit.
6) Beruskan air 2 kali pada permukaan doh. Kelar sedikit doh dipermukaan.
7) Masukkan loyang berisi air pada bahagian bawah dan loyang berisi doh di bahagian atas (steam bake).8) Bakar roti selama 12 minit pada suhu 190. Keluarkan loyang air. Terus membakar
selama 10 minit lagi.
SARDINE BUNS
Sumber: Roshayati Johari
BASIC BREAD RECIPE (Diana olah dari resipi asal Roshayati)
Bahan A
440 gram tepung roti/ high protein flour
60 gram tepung superfine
1 sudu teh garam halus
30 gram (2 sudu besar) susu tepung
1 sudu teh bread improver super tex (rotitex)
4 sudu teh (1 paket) yis kering
Bahan B
250 ml air
1 biji telur (pukul sikit)
Bahan C
80 gram shortening
Cara-caranya
1) Masukkan bahan B dalam A. Uli hingga adunan agak licin.
2) Masukkan bahan C dalam adunan dan uli hingga adunan jadi licin dan tak melekat di tangan dan bekas.
3) Biarkan doh selama 30 - 40 minit.
4) Tumbuk2 doh dan uli untuk keluarkan angin. Ini penting untuk hasilkan roti yang tidak berongga besar di dalam.
5) Bahagikan doh ikut berat yang dikehendaki. Bulat2kan doh. Rehatkan 10 minit.
6) Keluarkan angin dari doh dengan cara memicit dan bulatkan sekali lagi.
7) Bolehlah dibentuk ikut suka.
8) Biarkan hingga naik 40 minit - 1 jam.
9) Bakar hingga masak.
Nota: Untuk buat Mixed Vegetable Bread - 70 gram dan untuk Sardine Buns - 50 gram. Diana juga masukkan kesemua bahan dalam breadmachine dan tekan DOUGH untuk menguli adunan roti.
SARDINE
1 tin sardine
1 biji bawang besar, didadu
5 biji cili padi thailand, dicincang
3 sudu besar mayonaisse
Bahan digaul rata dan sedia untuk dibuat sebagai topping. Selepas roti naik letakkan topping dan bakar. Setelah roti masak, pipekan mayonnaise dan bakar lagi selama 1- 2 minit dan sedia untuk dihidang.Cheese Topping
ROTI KISMIS
Sumber: NoorMasri (Cari.com)
Bahan-bahan:
1 cawan susu segar suam (luke warm)
3 sudu besar mentega dicairkan
1 sudu kecil garam
2 sudu besar gula
1 biji telur } pukul sket
3 cawan tepung roti (strong white bread flour)
1 1/2 sudu kecil yis kering segera
100 g kismis campuran (dried mixed fruits)
Cara membuat:Masukkan kesemua bahan2 diatas ke dlm bread maker mengikut turutan Pilih butang fruits & nut pd bread maker Bila roti masak, kuarkan dr mesin tutup dgn kain bersih selama 1 jam (supaya crust atas roti tu jd lembut) Peringatan: Roti yg kuar dr mesin jika dipotong panas2 ianya akan jd benyek (sbb terlampau lembut)..kalau nak makan panas2 cubit je dgn tangan tapi kalau nak potong sekeping2 kena tunggu sejuk seketika dlm 40 min - 1 jamGARLIC BREAD (Bread Machine Style)
Bahan-bahannya
1 cawan air suam
1 sudu besar mentega
1 sudu besar tepung susu
1 sudu besar gula
1 1/2 sudu teh garam
1 1/2 sudu besar dried parsley
2 sudu teh garlic powder
3 cawan tepung roti
2 sudu teh yis kering
Cara-caranya
Campurkan kesemua bahan-bahan dalam bread machine dan tekan butang BASIC.