Blogger Backgrounds

Wednesday, 23 November 2011

JEMPUT-JEMPUT INTI JAGUNG


BAHANNYA:-
  • 1/2 tin cream jagung
  • 1/2 kg tepung gandum
  • 1 1/2 sudu kecil serbuk yis segera
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 3 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam
  • 200 - 300 ml air
  • minyak untuk menggoreng
CARANYA:-
  1. Satukan tepung, serbuk yis, soda, gula dan garam di dalam bekas. Kacau rata.
  2. Masukkan air kedalam adunan tepung sambil mengacau adunan. Campuran dengan air hendaklah sedikit pekat supaya senang proses hendak menggoreng nanti.
  3. Diamkan adunan 1 - 2 jam untuk adunan naik 2 kali ganda.
  4. Panaskan minyak dan ikut langkah-langkah seperti gambar diatas. Balik-balikkan dan angkat sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...