Makan dengan nasi panas2 memang sedap ni ....
BAHANNYA:-
Bahan A:-
- 5 ekor ikan keli saiz sedang
- garam secukupnya
- kunyit
- minyak untuk menggoreng
- segenggam asam jawa
Bahan B:-
- 20 - 30 tangkai cili kering (kurangkan jika tak mahu pedas)
- 1 inci belacan ( boleh dibakar dahulu jika suka)
- sedikit air untuk mengisar
- 1 ulas bawang putih dicincang
- 1 labu bawang besar di hiris2
- gula secukupnya
- garam
- air asam jawa
- minyak untuk menumis
CARANYA:-
Langkah A:-
- Ikan keli yang sudah dibersihkan dengan air biasa digaul dan direndam sebentar lebih kurang 20minit dengan campuran air, asam jawa dan garam. Campuran ini sebaiknya jangan terlalu cair dan banyak. Cukup untuk merendam ikan.
- Setelah itu bersihkan ikan dibawah aliran air.
- Kelar badan ikan secara menyerong berlawanan dengan panjang badan ikan. Setelah dikelar potong ikan kepada beberapa bahagian ikut kesukaan anda. (Ada juga yang terus menggoreng seekor2)
- Perap ikan dengan garam dan kunyit.
- Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga habis.
TIPS:- Kadangkala ikan yang digoreng akan meletup2. Biasanya saya akan letakkan beberapa keping asam keping kedalam minyak gorengan tersebut.
Langkah B:-
- Kisarkan cili kering dan belacan bersama sedikit air.
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga naik bau.
- Masukkan bahan kisar dan kacau sekali sekali sehingga minyak timbul.
- Masukkan gula. (teknik ini akan membuatkan sambal berbau lebih wangi dan warna lebih cantik)
- Masukkan air asam jawa dan garam secukupnya dan kacau.
- Masukkan ikan keli yang digoreng tadi dan ratakan kuah sambal kepada ikan. Sedia untuk dihidang.
TIPS:- Bagi yang suka gunakan santan boleh masukkan santan. Penggunaan air asam bukan sahaja mengurangkan kolesterol malah masakan tahan lebih lama dan rasa pedas sambal yang lebih sedap.
No comments:
Post a Comment