Oyster Mushroom memang sedap. Ada yang masukkan dalam tomyam, hidangan mee, digoreng dan dibuat sayur atau sup. Ini antara hidangan yang pantas tapi sedap.
BAHANNYA:-
- 1 paket oyster mushroom di belah ikut saiz anda gemar dan bersihkan.
- 1 ulas bawang putih diketuk dan dicincang
- 1 /2 inci halia muda dihiris nipis
- 1 ulas bawang besar dihiris nipis
- 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
- 1/4 sudu kecil serbuk kayu manis
- 1/2 sudu kecil lada serbuk lada sulah
- 1/4 sudu kecil serbuk jintan manis
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- pati santan dari 1/2 biji kelapa
- beberapa biji cili hijau atau merah dipotong serong
- daun sup dan daun bawang dipotong2
- 1 sudu kecil serbuk pati ayam
- garam secukupnya
- minyak untuk menumis
CARANYA:-
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang besar dan halia sehingga berbau wangi.
- Masukkan cendawan dan kacau rata.
- Masukkan pati santan. (jika ingin kurang kuah, kurangkan santan)
- Masukkan pula semua jenis bahan2serbuk tadi serta serbuk pati ayam.
- Bila cendawan hampir layu, masukkan garam, cili dan daun sup. Tutup api dan sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment