Blogger Backgrounds

Wednesday, 23 November 2011

GULAI ITIK BERSAMA BETIK

Kerana jadual setiap hari sangatlah padat, sedangkan anak2 suka pada yang sedap2..
kadang-kadang tak sampai hati nak hampakan selera mereka. Jadi resepi
yang paling mudah tetapi sedap itulah yang menjadi pilihan.


BAHANNYA:-

  • Bahan A
  • Seekor itik dibersihkan, dilayur dan dipotong mengikut kesukaan anda.
  • 1 bungkus serbuk kari daging (25gm @ lebihkan jika suka pedas)
  • 40 gm kerisik
**     Perapkan semua bahan A sementara menyediakan bahan-bahan lain.
  • Bahan B
  • Sebiji betik separa masak dibuang kulit dan biji serta dibersihkan dipotong serong. Banyaknya mengikut kesukaan anda.
Bahan C & D
  • Sediakan bahan C seperti pada gambar.
Bahan lain:-
  • santan dari 1 biji kelapa
  • minyak untuk menumis
  • sedikit air
  • garam
CARANYA:
  1. Panaskan minyak dan masukkan bahan C (bahan tumis). Kacau hingga bau naik wangi.
  2. Masukkan Bahan A dan tuangkan sedikit air (sedikit berkuah) .
  3. Masukkan pula buah betik dan Bahan D. Kacau sebentar dan tutup periuk untuk melembutkan daging itik dan buah betik.
  4. Apabila minyak timbul (pecah minyak) tuangkan santan dan kacau rata. Masukkan garam secukup rasa. Kacau sekali sekala sehingga mendidih dan sedia dihidang.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...