skip to main |
skip to sidebar
Roti Sosej
TQ, Yani..
Bahan-bahan ( 12 biji )
- 120ml susu segar
- 50g telur
- 300g tepung roti
- 1 sudu kecil garam
- 3 sudu besar gula
- 60g butter
- 1 sudu kecil dry yeast
- ******************
- 12 btg sosej
- sos tomato/cili
- mayonis
- telur untuk sapu
Cara-cara
- Masukkan semua bahan di atas bertanda (**) ke dalam breadmaker. On kan tunggu siap.
- Bila dah siap. Keluarkan dari breadmaker. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin.
- Bahagikan kepada 12 bahagian. Rehatkan 10 minit
- Ambik sebiji roti. Buat bentuk panjang lebih kurang 30cm.
- Pada bahagian hujung, buat leper sebagai tempat penyambung
- Kemudian sambungkan pada bahagian hujungnya
- Letakkan sosej pada bahagian tengah. Ulang langkah 4-6 sampai habis.
- Biar naik 2 kali ganda. Kemudian sapukan dengan telur
- Bakar pada suhu 180C selama 10 minit. Kalau roti belum nampak perang, biarkan dalam oven selama 5-6 minit selepas bakar sebelum dibawa keluar dr oven.
- Keluarkan roti dari oven dan sejukkan. Bila nak makan bolehlah letak sos dan mayonis.
No comments:
Post a Comment