Blogger Backgrounds

Thursday, 17 November 2011

NASI AYAM PENYET


 
NASI AYAM PENYET
Akhirnya .. dpt juga buat sendiri, walaupn tak lah sesedap yg diharapkan, namun masih lg dlm kategori sedap .. resepinya x lah susah sgt... kita share disini tapi kalau ada yg lbh sedap bg tahu saya ye ...

BHN A >>  AYAM GORENG
1 ekor ayam > dipotong 4, rebus lbh krg 10 min ditoskan.
                        air rebusan ayam (stok ayam) disimpan utk sup dan nasi nanti.
1 sudu kecil jintan manis }
1 sudu kecil jintan putih  }  goreng tanpa minyak
1 sudu kecil ketumbar    }
1 sudu besar serbuk kari ayam/daging
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk lada putih
Bbrp ulas bwg putih
Sedikit halia dan garam
Kisar semua bahan rempah dgn sedikit air. Lumurkan pada ayam dan perap (lagi lama perap lg sedap..semalaman ke...)
Lepas perap goreng secara 'deep fry'.

BAHAN B >> SOS CILI
10 bj cili merah }  ikut kesukaan anda, mahu pedas lebihkn cili, dan lebih pedas}
5 bj cili padi      }     lebihkan cili padi                                                               } goreng dgn minyak
2 bj bawang besar dipotong kecil                                                                     } hingga layu
4 bj bwg putih                                                                                                 }
4 bj tomato dipotong 4                                                                                    }
sedikit belacan digoreng minyak
2 sudu besar ikan bilis digoreng garing
Setelah siap semua bhn dan proses diatas, kisar dan masak semula dalam periuk serta masukkan gula merah dan garam secukup rasa.

BAHAN C >>  NASI
3 cwn beras dibasuh dan toskan
2 ulas bawang putih dihiris
sedikit kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang
2 kiub pati ayam
Sedikit butter utk menumis
garam
6 cwn stok ayam tadi
Panaskan butter dan tumis bwang serta bhn rempah.
Masukkan beras dan kacau sebentar. Lepas tu masukkan stok ayam, garam dan kiub ayam. Terus tanak nasi hingga masak.

CADANGAN
Lebih sedap kalau dihidang dgn tempe, tauhu  (lumurkan dgn rempah yg sama pd ayam tadi) dan ulam2an. Makan panas2.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...