Blogger Backgrounds

Tuesday, 6 December 2011

Asam Pedas Ikan Senangin Ala Utara

Sesekali tekak ni teringin nak makan masam2, pedas2 dan berkuah gitu. Teringat pulak kat fridge ada stok ikan senangin yang baru dibeli dari pasar. Hmmm .. sedap juga buat asam pedas ni .. kali ni versi Utara ...


BAHANNYA:-
  • Ikan senangin atau sebarang ikan yang isinya halus (saya gunakan bahagian ekor)
  • 8 - 10 tangkai cili kering dipotong serong
  • 1/2 inci belacan
  • 2 labu bawang besar
  • 1/2 sudu jintan manis
  • 2 batang serai diketuk
  • daun kesom
  • 1 tangkai bunga kantan (dibelah 2 atau 4)
  • garam
  • sedikit serbuk perasa ajinomoto
  • 4 - 5 keping asam keping
  • air secukupnya
CARANYA:-
  1. Kisar cili kering, belacan, bawang dan jintan manis dengan sedikit air hingga halus.
  2. Masukkan bahan kisar dalam periuk dengan air secukupnya  dan hidupkan api.
  3. Masukkan serai, daun kesum, asam keping dan bunga kantan  ke dalam periuk dan kacau sedikit . Untuk proses (3) saya lebih suka lebihkan air dan didihkan dalam masa yang agak lama sehingga bunga kantan dan daun kesom menjadi lembut serta bau dan rasa bhn2 lebih menyerlah.
  4. Bila air rebusan tadi mendidih, masukkan ikan, garam dan serbuk perasa secukupnya. Bila air mendidih dan ikan masak boleh dihidangkan. Sedap dimakan panas2.
Bila makan, keluarga tak guna pinggan nasi dah.. terus ambil mangkuk untuk menikmati kuahnya... Perghhhh...

Peringatan :  Jangan terlalu banyak gunakan serbuk perasa. Saya gunakan lebih bawang besar sebagai pengganti serbuk perasa @ untuk mengurangkan kuantiti serbuk tersebut.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...