Blogger Backgrounds

Sunday, 8 July 2012

BISKUT DAHLIA


Dah lama tak jengah blog. Agak sibuk kebelakangan ini dengan urusan rumahtangga dan anak-anak. Jadi, terlanjur santai-santai ambil peluang menjengah blog... Kebetulan pula baru sudah mencuba yang entah keberapa sekian kalinya buat biskut kegemaran anak-anak.. inilah baru menjadi, walau bunganya tak kembang secantik yang diharapkan, tapi rasanya tip top .. itu yang penting...

Jom kita kongsikan resepinya:-

BAHANNYA:-
  1. 300gm mentega
  2. 150gm gula icing
  3. 2 biji kuning telur gred A
  4. 1 sudu teh esen vanilla
  5. 250gm tepung gandum
  6. 100gm tepung jagung
  7. 160gm tepung kastad
  8. ceri / manik hiasan
CARANYA:-
  1. Ayak semua jenis tepung bersama.
  2. Pukul mentega dan gula icing sehingga gebu.
  3. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan pukul lagi sehingga berkrim.
  4. Masukkan tepung yang diayak tadi dan dengan 'low speed' putar sehingga sebati.
  5. Adun dan uli hingga jadi doh dan tidak melekat dijari. (jika tepung masih melekit/lembik tambahkan sedikit tepung gandum)
  6. Bentukkan adunan dengan acuan tekan (acuan biskut dahlia) dan bakar 17-20 minit pada suhu 175.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...