Dah lama tak jengah blog. Agak sibuk kebelakangan ini dengan urusan rumahtangga dan anak-anak. Jadi, terlanjur santai-santai ambil peluang menjengah blog... Kebetulan pula baru sudah mencuba yang entah keberapa sekian kalinya buat biskut kegemaran anak-anak.. inilah baru menjadi, walau bunganya tak kembang secantik yang diharapkan, tapi rasanya tip top .. itu yang penting...
Jom kita kongsikan resepinya:-
BAHANNYA:-
- 300gm mentega
- 150gm gula icing
- 2 biji kuning telur gred A
- 1 sudu teh esen vanilla
- 250gm tepung gandum
- 100gm tepung jagung
- 160gm tepung kastad
- ceri / manik hiasan
CARANYA:-
- Ayak semua jenis tepung bersama.
- Pukul mentega dan gula icing sehingga gebu.
- Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan pukul lagi sehingga berkrim.
- Masukkan tepung yang diayak tadi dan dengan 'low speed' putar sehingga sebati.
- Adun dan uli hingga jadi doh dan tidak melekat dijari. (jika tepung masih melekit/lembik tambahkan sedikit tepung gandum)
- Bentukkan adunan dengan acuan tekan (acuan biskut dahlia) dan bakar 17-20 minit pada suhu 175.
No comments:
Post a Comment