Blogger Backgrounds

Wednesday, 11 January 2012

KERABU SOTONG



Antara menu wajib setiap bulan, paling kurang 2 @ 3 kali kena buat. Tak kisah lah berapa kalipun asalkan semua orang sukakannya...

BAHANNYA:
  • 1/2 kg sotong dibersihkan dan dipotong mengikut kesukaan anda
  • 4-5 biji cili besar dihiris2
  • 6 - 10 biji cili padi dihiris2 (sukatan cili mengikut tahap kepedasan anda)
  • 3 - 4 labu bawang besar dimayang
  • 5 - 7 batang serai juga dimayang
  • 3 helai daun limau purut dihiris nipis2
  • beberapa tangkai daun bawang @ daun ketumbar dan daun sup dipotong kecil
  • jus limau @ lemon
  • garam
  • gula

CARANYA:
  1. Celur sotong kedalam air yg telah mendidih sehingga sotong masak. Tepikan dan sejukkan sebentar.
  2. Masukkan sotong kedalam bekas. Masukkan pula cili besar, cili padi, bawang besar, serai, daun limau purut, daun sup dan daun bawang. Kacau rata.
  3. Masukkan jus limau, garam dan gula secukup rasa. Perapkan sekejap untuk bahan menjadi mesra dan rasa dahulu sebelum hidangkan. Apa yang kurang boleh ditambah.  Memang sedap!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...