Antara menu wajib setiap bulan, paling kurang 2 @ 3 kali kena buat. Tak kisah lah berapa kalipun asalkan semua orang sukakannya...
BAHANNYA:
- 1/2 kg sotong dibersihkan dan dipotong mengikut kesukaan anda
- 4-5 biji cili besar dihiris2
- 6 - 10 biji cili padi dihiris2 (sukatan cili mengikut tahap kepedasan anda)
- 3 - 4 labu bawang besar dimayang
- 5 - 7 batang serai juga dimayang
- 3 helai daun limau purut dihiris nipis2
- beberapa tangkai daun bawang @ daun ketumbar dan daun sup dipotong kecil
- jus limau @ lemon
- garam
- gula
CARANYA:
- Celur sotong kedalam air yg telah mendidih sehingga sotong masak. Tepikan dan sejukkan sebentar.
- Masukkan sotong kedalam bekas. Masukkan pula cili besar, cili padi, bawang besar, serai, daun limau purut, daun sup dan daun bawang. Kacau rata.
- Masukkan jus limau, garam dan gula secukup rasa. Perapkan sekejap untuk bahan menjadi mesra dan rasa dahulu sebelum hidangkan. Apa yang kurang boleh ditambah. Memang sedap!!!
No comments:
Post a Comment