Blogger Backgrounds

Wednesday, 11 January 2012

KUIH TAKO


BAHANNYA:-

Bahagian Bawah (Hijau)
  • 1 bungkus tepung Hoen Kwe (hijau)
  • 8 cwn air (Kalau guna tepung Hoen Kwe putih, boleh kisar daun pandan dan gunakan air daun pandan.
  • 1 1/2 cwn gula
  • sengkuang cina secukupnya ( dipotong dadu kecil2)
Bahagian Atas (Putih)
  • 1 bungkus tepung Hoen Kwe (putih)
  • 2 - 3 sudu kecil garam
  • 2 sudu gula
  • 8 cawan santan ( dari 1 kotak (250ml) santan + 7 cwn air)
Bahan Lain :  Daun pandan dibentuk menjadi kotak empat segi.

CARANYA:
  1. Masukkan semua Bahagian Bawah (hijau) dlm satu periuk dan Bahagian Atas (Putih) dlm periuk lain.
  2. Dengan api perlahan kacau sehingga semuanya sebati, tepung masak dan larutan menjadi likat/pekat.
  3. Setelah pekat, tutup api. Gunakan sudu untuk ceduk adunan kedalam kotak daun pandan. Mulakan warna hijau terlebih dahulu dengan mengisi separuh kotak daun pandan tersebut.
  4. Kemudian isikan semula warna putih pula.
  5. Anda boleh sejukkan di dalam peti sejuk sebelum menghidang kerana rasanya akan lebih sedap.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...