Bila buka freezer baru2 ni, terserempak dengan stok ikan patin yang diberikan oleh Ibu Mertuaku di Pahang sana. Di kampung, keluarga mertua ada mengusahakan beberapa sangkar ikan patin dan talapia. Jadi setiap kali pulang kampung, memang ini adalah antara buahtangan mereka...
Kegemaran seisi keluarga kerana ikan patin ni lembut isinya dan manis! |
BAHANNYA:
- Seekor ikan patin (dibersihkan, direndam air perahan limau dan dipotong kepingan)
Bahan Kisar : Bawang besar, lada hitam, serai, belacan dan cili kering Bahan campak-campak: daun kesum, daun limau purut, bunga kantan dan hirisan bawang besar |
- 1-2 ulas bawang besar
- 1 sudu kecil biji lada hitam
- 10 tangkai cili kering (ikut citarasa anda)
- 1 inci belacan (saya tidak suka belacan yang dibakar)
- 1 batang serai
- beberapa tangkai daun kesum
- setangkai bunga kantan dibelah 2 @ 4
- hirisan bawang besar
- air secukupnya
- pes asam jawa
- garam
- serbuk perasa
- minyak untuk menumis
- seulas bawang putih dimayang
CARANYA:-
- Kisar bahan2 seperti bawang, cili kering, serai, belacan dan lada hitam.
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan bahan kisar dan kacau rata.
- Masukkan pula 'bahan-bahan campak' seperti hirisan bawang, daun kesum, bunga kantan dan daun limau purut dan kacau rata.
- Setelah bahan pecah minyak, masukkan air asam jawa (pes asam jawa yang dicampur dengan air secukupnya). Masukkan serbuk perasa dan garam.
- Akhir sekali masukkan kepingan ikan patin dan tunggu hingga didih. Sedia untuk dihidang. Mudahkan...
No comments:
Post a Comment