Resepi ni saya dapat dari seorang blogger dengan nama resepi Blended Orange Cake.
Terimakasih pada beliau di atas perkongsiannya (dah terlupa pulak nama blog dia sebab banyak sgt buat search). Saya menggantikan dengan Limau Gedang ..(konon nak kelainan pada rasa dan warna.. tapi ok juga ler...rasa dan rupa yang sepadan..)
Terimakasih pada beliau di atas perkongsiannya (dah terlupa pulak nama blog dia sebab banyak sgt buat search). Saya menggantikan dengan Limau Gedang ..(konon nak kelainan pada rasa dan warna.. tapi ok juga ler...rasa dan rupa yang sepadan..)
Ni la rupanya Limau Gedang... Memang Besar saiz dia... Isinya warna oren & pinky sikit... TARAAAA.... hasilnya, kek yg sedikit lembab tetapi gebu... SEDAP!! |
BAHANNYA:-
- 1 bj buah limau (dikopek, dibuangkan bahagian putih dan urat2 putihnya, kulit disiat nipis dgn elakkan bahagian putih. Jika tidak suka / risau terlalu 'pedar' rasa dari kulit tersebut boleh dikurangkan kuantiti kulit tersebut.)
- 1 cwn minyak
- 2 cwn gula halus (saya kurangkan kepada 1 1/2 cwn)
- 3 biji telur saiz sederhana
- 2 cwn tpg gandum
- 1 1/2 sudu baking powder (ayak sekali dengan tepung gandum)
CARANYA:-
- Kisar limau (termasuk kulit), minyak, gula, telur sehingga semuanya sebati dan halus.
- Tuang bahan kisar kedalam mangkuk dan campurkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau sehingga semuanya sebati.
- Tuang adunan dalam loyang yang telah digriskan dan dialas.
- Bakar 170 Celcius 40 min - 1 jam @ sehingga masak.
No comments:
Post a Comment