Blogger Backgrounds

Tuesday 15 November 2011

APAM GULA MERAH

Dah lewat malam .. jam dah pukul 1 pagi. Mata masih melingas di skrin monitor menelaah resepi untuk esok. Last2 dapat idea buat apam. Tapi nak modified sikit, tukar kepada gula merah dan nak peram lama sikit (kukus pagi esok lepas subuh)..
Memang sedap, lembut, rasa sedikit masam2 manis
BAHANNYA:-

  • 2 cawan tepung gandum

  • 2 cawan tepung beras
  • 2 sudu kecil serbuk yis mauripan
  • 2 cawan nasi
  • 2 1/2 cawan air
  • 1 cawan gula merah
  • 2/4 cawan gula pasir (ini edisi kurang manis)
  • kelapa parut
  • sedikit garam

  1. Satukan didalam mangkuk tepung gandum, tepung beras dan serbuk yis.
  2. Masukkan nasi dan air sedikit demi sedikit ke dalam pengisar dan kisar hingga halus.
  3. Kemudian masukkan gula merah dan gula pasir. Kisar lagi hingga sebati.
  4. Tuang bahan kisar kedalam mangkuk tepung tadi dan kacau rata.
  5. Perap untuk 1 - 2 jam sehingga yis naik. (Bagi saya, saya memerapnya semalaman untuk mendapatkan rasa yang sedikit masam)
  6. Untuk mengukus, panaskan kukusan sementara menuangkan adunan kedalam acuan.
  7. Balut tudung penutup periuk kukusan dengan kain supaya air wap tidak menitis ke atas apam semasa proses mengukus nanti.
  8. Acuan dilengserkan dengan sedikit minyak sebelum dibubuh adunan tepung.
  9. Kukus sehingga masak. Sementara mengukus, gaulkan kelapa parut dengan sedikit garam. Ini sesuai sebagai bahan pencicah apam nanti.
CARANYA:-

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...