Blogger Backgrounds

Monday 14 November 2011

CENDAWAN MASAK LEMAK






Oyster Mushroom memang sedap. Ada yang masukkan dalam tomyam, hidangan mee, digoreng dan dibuat sayur atau sup. Ini antara hidangan yang pantas tapi sedap.

BAHANNYA:-
  • 1 paket oyster mushroom di belah ikut saiz anda gemar dan bersihkan.
  • 1 ulas bawang putih diketuk dan dicincang
  • 1 /2 inci halia muda dihiris nipis
  • 1 ulas bawang besar dihiris nipis
  • 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1/4 sudu kecil serbuk kayu manis
  • 1/2 sudu kecil lada serbuk lada sulah
  • 1/4 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • pati santan dari 1/2 biji kelapa
  • beberapa biji cili hijau atau merah dipotong serong
  • daun sup dan daun bawang dipotong2
  • 1 sudu kecil serbuk pati ayam
  • garam secukupnya
  • minyak untuk menumis
CARANYA:-
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang besar dan  halia sehingga berbau wangi.
  2.  Masukkan cendawan dan kacau rata.
  3. Masukkan pati santan. (jika ingin kurang kuah, kurangkan santan)
  4. Masukkan pula semua jenis bahan2serbuk tadi serta serbuk pati ayam.
  5. Bila cendawan hampir layu, masukkan garam, cili dan daun sup. Tutup api dan sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...