Blogger Backgrounds

Thursday 27 October 2011

KAILAN GORENG IKAN MASIN



BAHANNYA:-
  • 5 pokok kailan ( dipotong berasingan bekas daun dan batangnya. Batang dipotong serong)
  • 2 keping isi ikan tenggiri (masin atau jeruk)
  • 2 ulas bawang putih ( diketuk dan dicincang)
  • 1 labu bawang besar dihiris.
  • 3 biji cili padi di tumbuk kasar @ 3 biji cili hidup ditumbuk kasar
  • sedikit minyak masak
  • sedikit air (jika perlukan sedikit kuah)
  • sedikit serbuk 'Cukup Rasa' jika suka

CARANYA:-
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga harum.
  2. Masukkan isi ikan tenggiri jeruk dan goreng hingga masak isinya. Tekan2kan hingga hancur isi ikan tersebut dengan senduk dan buang tulangnya.
  3. Masukkan cili dan serbuk 'Cukup Rasa' . Kacau rata dan jangan sampai cili hangit.
  4. Segera masukkan batang kailan. Kacau sebentar hingga 1/2 masak baru masukkan daun kailan. Kacau sebentar hingga masak sepenuhnya dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...