Blogger Backgrounds

Sunday 30 October 2011

KERABU TOMATO




Tak ramai yang suka makan tomato. Tapi pada saya tomato bukan sekadar penyeri hidangan,  hanya untuk diselit2 dicelah kepingan burger atau penambah warna pada hidangan. Tak percaya, anda boleh cuba resepi ni. Saya tak perlu makan nasi lagi dah, meratah gitu jer dah cukup!!!

BAHANNYA:-
  • 6 - 8 biji tomato (sebaiknya yang masih mengkal, kehijauan dan keras. Tomato dipotong nipis/jangan terlalu nipis. Bijinya boleh dibuang supaya tidak terlalu berair)
  • 2 labu bawang besar (mayang sedikit kasar)
  • 10 - 15 tangkai cili padi (potong kecil2) 
  • beberapa tangkai daun sup atau daun ketumbar dipotong pendek2.
  • sehelai daun limau purut yang muda dimayang halus2
  • gula secukupnya
  • garam secukupnya
  • perahan air lemon @ limau
CARANYA:-
  1. Satukan didalam bekas semua bahan yang dipotong tadi. Saya gunakan bekas yang bertutup supaya senang nanti proses 'menggaul'.
  2. Masukkan perahan air limau, gula dan garam secukupnya.
  3. Tutup bekas tadi dan kocak/goncang2kan supaya semua bahan bersatu. Jika anda menggunakan senduk untuk mengacau juga boleh.
  4. Beri masa untuk gula mencair sebelum anda merasa bahan tadi. Boleh tambah apa yang kurang.
TIPS :  Resepi ini perlu mempunyai 'balance' rasa pedas, masam dan manisnya. Baru ada 'KICK'
            Anda boleh juga buatkan resepi ini untuk dimakan dengan nasi beriani dan nasi tomato misalnya.
            Boleh juga ditambah dengan seafood atau ayam dan daging yang dicelur atau dibakar terlebih dulu.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...