Blogger Backgrounds

Tuesday, 25 October 2011

KETAM MASAK LEMAK CILI API (KURANG PEDAS)


Bahan-bahannya simpel saja : Beberapa ekor ketam, santan, garam, daun limau purut, serai (dititik) , sedikit serbuk
 kunyit jika suka dan sedikit minyak
Ketam dicuci bersih, bahagian sepit diketuk agar kulitnya retak supaya senang apabila hendak makan nanti. Cengkerangnya boleh dibuka dan badan ketam boleh dipotong dua jika anda suka.
  Bagi saya, saya suka masak seekor terus.
Anak-anak suka macam tu...
Bahan kisar : bawang, beberapa cili padi dan cili besar,sedikit halia muda


Tumiskan hirisan bawang bila minyak panas. Bila berbau wangi @ bawang kekuningan tuangkan bahan kisar. Masukkan serai yang dititik dan daun limau purut. Kacau rata sehingga minyak timbul dipermukaan (pecah minyak).

Tuangkan santan. Jika boleh jangan terlalu cair (pada saya tak sedap kalau cair)

Masukkan ketam dan garam secukup rasa.
Bila dah didih dan ketam tu masak
bolehlah dihidangkan.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...