Blogger Backgrounds

Saturday, 29 October 2011

JEMPUT-JEMPUT UBI KELEDEK JEPUN


BAHANNYA:-
  • Ubi keledek Jepun yang telah dibakar dan dilenyek2/dilecek2
  • Tepung gandum (1/4 sukatan ubi) Jika mahu 1/2 sukatan pun boleh. Cuma perlu 'adjust' sukatan air sahaja. Cuma hasilnya nanti keras sikit dari 1/4 sukatan.
  • sedikit gula
  • 1/2 paket serbuk yis
  • sedikit garam
  • air secukupnya
  • minyak masak
CARANYA:-
  1. Satukan ubi, tepung gandum, yis, gula dan garam di dalam mangkuk.
  2. Tuangkan air sedikit demi sedikit sambil kacau sebati. Jika terlalu pekat tambahkan sedikit air lagi. Adunan jangan terlalu cair supaya senang untuk 'menjemput' dgn jari @ dicedok dengan sudu semasa proses menggoreng nanti. Jangan risau jika sedikit pekat kerana yis akan melembutkan jemput2 tu nanti. Siap proses mengadun, diamkan untuk lebihkurang 1/2 jam - 45 min.
  3. Untuk menggoreng, panaskan minyak. Jemput dengan menggunakan hujung jari atau sudu. Goreng hingga habis adunan dan sedap di makan panas2.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...