Blogger Backgrounds

Wednesday, 26 October 2011

PUCUK UBI MASAK LEMAK CILI API



Ini dikatakan rezeki.  Kawan karib di Kampung Danga sempat kutip pucuk ubi yang begitu segar sekali.  Tanah kat situ di terangkan untuk pembangunan. Jadi  dlm tempoh tu sempatlah pokok2 ubi tumbuh dengan pucuk2 baru...  Anak2 yg dulunya tak suka pucuk ubi ni sekarang bukan main lagi mencedok ...


BAHANNYA :- (sukatan semua bahan mengikut citarasa sendiri ye ....)
  •  Pucuk ubi di bersihkan dan direbus . Siap rebus, toskan dan potong lbh krg 1 inci)
  •  Beberapa biji cili padi merah ( dikisar dengan bawang kecil)
  •  Ikan bilis  (separuh ditumbuk biar pecah2, separuh lagi biar seekor2)
  •  3 ulas bawang kecil
  •  sebiji kelapa (dapatkan santan)
  •  sedikit serbuk kunyit
  •  garam secukup rasa
  •  sedikit minyak masak untuk menumis
CARANYA:
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang, cili padi, serbuk kunyit dan semua ikan bilis hingga naik bau.
  2. Masukkan santan diikuti dengan pucuk ubi. Masukkan garam dan kacau rata. Bila mendidih tutup api dan sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...