KUEY TEOW PLUS MINUS
Kenapa PLUS MINUS ? Sebenarnya saya dah jemu mkn keow teow goreng, koey teow goreng kerang atau char kuey teow .... Lps tu kebetulan byk balance bhn2 mentah kat dlm petisejuk .. apa lg main campak2 lebih kurang.. so resepi ni mmg sukatan ikut suka, sesedap rasa, ikut selera... Pas tu terfikir nak bagi nama ... so pikir punya pikir smbil buat kerja, disebabkan resepi bidan terjun, main campak lebih kurang tu yang jadi PLUS MINUS .... Syok juga jadi pencipta resepi << he he .. syok sendiri plk !! >>
Lebih kurang ni le bhnnya ( nak tambah @ nak kurangkn sukatan @ tambah bahan sendiri pun boleh)
BHN A < KUEY TEOW >
+-1kg koey teow
minyak masak
hirisan 1 ulas bwg putih
kicap manis
2 bj telur ayam
sedikit air
Cara : Tumiskan hirisan bwg putih, masukkan koey teow> gaul rata
masukkan kicap manis, gaul rata dan pecahkan telur dan gaul rata.
jika mahukan lembap, tuangkan sedikit sj air
BHN B < KUAH >
Minyak masak
Hirisan 2 ulas bwg putih
Hirisan 2 ulas bwg merah
lada sulah
sedikit gula
sedikit perencah 'cukup rasa' @ stok kiub ayam
air
2 bj telur ayam
2 bj telur ayam
Bhn dipotong2:-
daging, daging ayam, fish ball, tauhu, sotong, udang
sayur sawi, kobis, daun sup, buah tomato
kerang
taugeh
sos : sos kicap manis, sos kicap cair, sos tiram, sos lada hitam
sedikit tepung jagung dicampur air utk pekatkan kuah
Cara:
- Tumis bawang putih dan bwg merah setelah minyak panas.
- masukkan bhn daging dan ayam
- setelah suku masak, masukkan air dan sos2 ikut selera anda.
- Bila sedikit menggelegak, masukkan sotong, udang, kerang dan fish ball.
- masukkan jg gula, lada suluh dan perencah 'cukup rasa' @ stok kiub ayam
- bila mendidih, masukkan tepung jagung yg digaul dgn air. Kacau hingga kuah agak pekat.
- Kemudian masukkan sayur2an dan taugeh.
- akhir sekali pecahkan telur dan kacau rata2.... Siapppp!!
Cara hidang : Cedokkan kuey teow kedlm mangkuk dan tuangkan kuah keatasnya. Sedap dimakan panas2 dan boleh hidangkan dengan cili jeruk.... perghhh ....cuba lah!!!!
No comments:
Post a Comment